mrbigfloss.blogg.se

Tänk dig en sköldpadda hoptryckt i ett litet snigelskal som den varken får av sig eller kan leva med. Ett skal så trångt att den sakta kvävs, där enda räddningen ligger i om djurskötaren bedömer att ditt skal verkligen är för litet. Något som kommer ta upp emot året för hen att förstå. Då kan du få hjälp och byta till ett riktigt sköldpaddsskal. Om du har tur, har du inte kvävts ihjäl innan dess. Så känns det att vara transsexuell, och det här är min historia.

Berättelsen om tvångssterilisering

Publicerad 2015-10-08 09:48:02 i Fritt ur Hjärtat,

 
 Tvångssterilisering i Sverige har en historia som början år 1934 och slutar så sent som 2013. Den främsta anledningen till att man tvångssteriliserade människor i landet var för psykisk ohälsa till den grad att man blev "uppenbart olämplig", då det kunde antas att en person förde sinnessjukdom eller svårartad sjukdom vidare eller vid fysisk olämplighet. 
   1972 blev det lag på att den som var transsexuell skulle genomgå sterilisering. Det var år 2009 som Europarådet satte ner foten och förklarade att det strider mot transpersoners rättigheter. Det skulle dock komma att dröja flera år innan lagen ändrades. Det var inte fören år 2013 som tvångssterilisering förbjöds. Två år sedan. Det är alldeles färskt. I QX finns en artikel som skrevs samma dag som förbudet trädde i kraft. I artikeln talar Emelie Åsell om vad beslutet kommer att betyda för transpersoner varpå hen svarar: 
- Det kommer betyda att man rent juridiskt kan byta kön utan de kränkande kroppsliga ingreppen och man behöver inte längre välja mellan könskorrigering eller biologiska barn.
 
Förutom transpersoner så (som jag nämnde tidigare i texten) steriliserades många andra människor av andra orsaker. De personerna har rätt till skadestånd, men inte transpersonerna. 
 
Det enda svenska parti som röstade FÖR fortsatt tvångssterilisering av transpersoner... gissa vilket parti det var. Sverigedemokraterna, just precis. Tvi. 
 
Kampen för skadestånd till de drabbade pågår fortfarande men jag är skeptisk. Vi kämpar i tystnad för att öka rättigheter för transsexuella människor i samhället. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Julian.R.Yderbo

"Du kan inte avsluta någonting du inte har påbörjat. Det är det viktigaste råd jag kan ge till alla transsexuella där ute. Vårt liv har inte börjat ännu, och vi kämpar varje dag för att nå dit" -

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela