mrbigfloss.blogg.se

Tänk dig en sköldpadda hoptryckt i ett litet snigelskal som den varken får av sig eller kan leva med. Ett skal så trångt att den sakta kvävs, där enda räddningen ligger i om djurskötaren bedömer att ditt skal verkligen är för litet. Något som kommer ta upp emot året för hen att förstå. Då kan du få hjälp och byta till ett riktigt sköldpaddsskal. Om du har tur, har du inte kvävts ihjäl innan dess. Så känns det att vara transsexuell, och det här är min historia.

Attityd

Publicerad 2015-08-31 10:46:59 i Fritt ur Hjärtat,

När jag var liten fanns det en mediaikon som kallades Grynet. I själva verket var det Elin Eks alter ego och karaktären växte fram i sent 90-tal till tidigt 2000-tal. Elin har med sin figur Grynet fått priser från RFSU och år 2003 stod hon som Årets Hetero. 
   När jag var liten fanns det pins med Grynets mest kända citat "Ta ingen skit" och kanske betydde det inte lika mycket då som det gör nu. Nu förstår jag att Grynet i själva verket var en stark feministisk kvinna. På senare år var hon aktiv inom politik och står för både HBTQ-rättigheter och antirasism. Något som på 90-talet inte alls var lika starkt som i vår tid. Därför blev hon något av en rebell, särskilt då hon talade till barn genom barnprogram. 
Jag var aldrig något fan av Grynet. Jag avskydde rosa och glitter och kanske räckte det för att undvika hennes program. Men så kommer hennes klassiska "Ta ingen skit" in i mitt huvud och jag tänker på min vardagliga situtation. Hur jag i så många år har strukit längs väggarna och artigt bockat för dem som är längre än mig. Hur jag strukit de mest loppbittna människorna medhårs och aldrig tagit en paus. Jag har tagit skit. 
 
   Som transperson är det inte alls ovanligt att vi gör just det, tar skit. Vi blir felkönade men rättar sällan, vi blir kallade fel namn men vågar inte påpeka, vi väntar vackert på remisser som kommit bort inom vårdet och kämpar med att inte gå in i djup depression under tiden, vi slits i bland från våra familjer på grund av vårt kön, en del av oss har blivit tvångssteriliserade, vi är rädda för extrimister och nynazister. Ja, listan kan göras lång. Ändå säger vi ofta inte ett knyst. Vi lämnar plats åt CIS-personer och ställer inga krav på att få vår vardag enklare. 
 
   Jag har tagit mängder av skit i yrkeslivet. Som ung och arbetsvillig är man i bland ett perfekt byte för oseriösa arbetsgivare och man får passa sig bland platsannonserna. Pengar är drivkraften och för mig också törsten av att lära mig nya saker. Få in rutiner. 
 
 Vi måste sätta ner foten. Vi får inte låta människor trampa på oss för att dem är mer priviligerade än oss, för att dem kommit längre. Vi får inte ätas upp i en tugga så fort vi vågar lyfta våra egna bestick. I en normativ värld där transpersoner och ungdomar ska ramas in i samhällets färdigmallade lådor måste vi våga ifrågasätta. 
Vi tar ingen skit. 
 
https://www.youtube.com/watch?v=2_2lGkEU4Xs - Little boxes (Malvina Reynolds) 
 
 
 

Om

Min profilbild

Julian.R.Yderbo

"Du kan inte avsluta någonting du inte har påbörjat. Det är det viktigaste råd jag kan ge till alla transsexuella där ute. Vårt liv har inte börjat ännu, och vi kämpar varje dag för att nå dit" -

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela